Google Analytics

Sunday, January 19

19th Jan - Marttila ja kruunukateus
Ruotsi on kuuma peruna suomalaisille talouskeskustelijoille. Ruotsin monella mittarilla Suomea parempi taloudellinen menestyminen siitäkin huolimatta, että maa jäi euron ulkopuolelle, on toiminut eurokriittisille tahoille esimerkkinä siitä, että oma valuutta- ja korkopolitiikka ei johda pienelläkään, viennistä riippuvaisella kansantaloudella mihinkään suuriin ongelmiin. Toisaalta, tämän takia myös euron kannattajat pitävät aiheesta usein meteliä, selittäen eroavaisuuksien syitä maiden erilaisella tuotantorakenteella. Myös Suomen korkea verotus, suuret palkankorotukset ja julkisen sektorin iso koko mainitaan erottaviksi tekijöiksi.

Nämä pari kuvaa ovat vastinetta Jouko Marttilan "Turha Syyttää Euroa"-kirjoitukseen, jonka keskusteluketjuun myös osallistuin. "Tyhmyrin" kommentit ovat perinteille uskollisena laatukamaa. Aiemmin Juhana Vartiainen kirjoitti otsikolla "Kruunukateutta", ja muutama vuosi takaperin Vesa Varhee kirjoittiEuro pelastettava poliitikoilta”, mihin kirjoitin kaksi vastinetta: ”...vaan tehkää niinkuin minä sanon!” sekä ” Paha mieli, silmät kiinni ja tölkin potkintaa”. 

Mielenkiintoista, että tuona aikana EURSEK:in nousupiikin aikana Varhee valitti nimenomaan kruunun heikkenemisestä, kun taas nyt Marttila ottaa esiin kruunun vahvistumisen. EDIT: Tyhmyrin vuodentakainen ”Ruotsi on hyötynyt omasta valuutasta – analyysi vain pitää tehdä kunnolla” on myös lukemisen arvoinen pläjäys.